Salam...
Jumpa lagi...
Takde idea nak masak apa untuk minum petang??Terutama bagi ibu bekerja kan.Menu yang ringkas dan mudah disediakan...JOM MASAK...
MEE GORENG UDANG BASAH
BAHAN-BAHAN:
1/2kg Mee kuning
2bj bawang besar - kisar
2bj bawang putih - kisar
sedikit cili kering - kisar
perencah ikan bilis
sedikit udang untuk rencah
2bj telur
sayur sawi
carrot
fish cake
fish ball
sedikit kicap manis
garam secukup rasa
Cara-caranya:
Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan fish cake, fish ball dan udang. Setelah agak masak masukkan mee kuning.Gaulkan sehingga rata.Masukkan sayur sawi dan carrot. Kemudian masukkan telur kicap manis dan garam secukupnya.Tambah sedikit air untuk mee kelihatan basah.Done!
Hidangan yang disajikan mudah dan ringkas ikhlas dari hati hanya untuk mereka yang tersayang...
IKLAN
Monday, May 25, 2015
Salam Perkenalan
Assalamualaikum...
Hai...Salam perkenalan buat semua yang membaca blog Dari Dapur Masak Arisa...
Blog yang akan berkongsi resepi dari air tangan sendiri, dari resepi turun temurun dan dari perkongsian dengan rakan-rakan.
Bulan Mei bulan terindah untuk Arisa. Resepi pertama yang Arisa akan kongsikan bersama ialah resepi pertama yang diturunkan dari mak mertua Arisa sebelum Arisa menjadi menantu dalam keluarga suami lagi...Kata mak mertua itu makanan kegemaran suami.Heee...Jom kita berkongsi resepi...
ASAM PEDAS IKAN PARI MAK
Bahan-bahan (anggaran untuk 10 orang)
Bahan Kisar :
3bj bawang besar
4bj bawang merah
3bj bawang putih
1inci halia
1inci kunyit hidup
cili kering (secukupnya)
sedikit belacan
12 kepingan ikan pari (cuci bersih)
2btg serai ditumbuk
Sawi Jeruk
Tomato
Bendi
Daun Kesum
Perahan air asam jawa
Garam secukupnya
Cara-caranya :
Panaskan minyak kemudian tumiskan serai dan bahan kisar sehingga garing dan naik bau. Setelah bahan tumisan garing, masukkan sedikit air untuk dijadikan kuah. Apabila kuah mendidih masukkan ikan dan sayur-sayuran.Kemudian masukkan perahan air asam jawa dan garam. Akhir sekali daun kesum penambah rasa. Lebih banyak daun kesum lebih baik untuk aroma asam pedas yang lebih memikat...wow...ayat...tunggu sehingga mendidih sekali lagi dan boleh ditutup api dapur. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Untuk tambahan lauk sampingan biasenya Arisa akan mnyediakan telur dadar, sambal belacan dan ulam-ulaman..Selamat Mencube...
Hai...Salam perkenalan buat semua yang membaca blog Dari Dapur Masak Arisa...
Blog yang akan berkongsi resepi dari air tangan sendiri, dari resepi turun temurun dan dari perkongsian dengan rakan-rakan.
Bulan Mei bulan terindah untuk Arisa. Resepi pertama yang Arisa akan kongsikan bersama ialah resepi pertama yang diturunkan dari mak mertua Arisa sebelum Arisa menjadi menantu dalam keluarga suami lagi...Kata mak mertua itu makanan kegemaran suami.Heee...Jom kita berkongsi resepi...
ASAM PEDAS IKAN PARI MAK
Bahan-bahan (anggaran untuk 10 orang)
Bahan Kisar :
3bj bawang besar
4bj bawang merah
3bj bawang putih
1inci halia
1inci kunyit hidup
cili kering (secukupnya)
sedikit belacan
12 kepingan ikan pari (cuci bersih)
2btg serai ditumbuk
Sawi Jeruk
Tomato
Bendi
Daun Kesum
Perahan air asam jawa
Garam secukupnya
Cara-caranya :
Panaskan minyak kemudian tumiskan serai dan bahan kisar sehingga garing dan naik bau. Setelah bahan tumisan garing, masukkan sedikit air untuk dijadikan kuah. Apabila kuah mendidih masukkan ikan dan sayur-sayuran.Kemudian masukkan perahan air asam jawa dan garam. Akhir sekali daun kesum penambah rasa. Lebih banyak daun kesum lebih baik untuk aroma asam pedas yang lebih memikat...wow...ayat...tunggu sehingga mendidih sekali lagi dan boleh ditutup api dapur. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Untuk tambahan lauk sampingan biasenya Arisa akan mnyediakan telur dadar, sambal belacan dan ulam-ulaman..Selamat Mencube...
Subscribe to:
Posts (Atom)