IKLAN

Thursday, June 25, 2015

SUP KAKI AYAM


Kalau tadi da masak lauk yang pedas yang ini pula Arisa sediakan sup kaki ayam. Menu kegemaran suami dan anak-anak Arisa. Sup kaki ayam ni baik dimakan di bulan puasa ni memandangkan badan kita kurang air di siang hari dan kaki ayam pula bagus kerana mengandngi kolegen. Boleh awet muda kalau suka makan uuuu.... Tapi Arisa belum berminat lagi untuk rasa jadi tukang masak je bolela...Ok jom ikot resepinya.

SUP KAKI AYAM




Bahan-bahan :
300g kaki ayam yang telah disersihkan
2 biji kentang sederhana besar dipotong berbaji
1 batang lobak merah dipotong berbaji
Rempah tumis
Sup Bunjut 
Garam
Daun sup dan Daun Bawang - hiris halus
Bwang Goreng untuk hiasan


Bahan-bahan hiris :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara-cara :
1. Tumiskan bahan-bahan hiris bersama dengan rempah tumis sehingga naik bau dan warna bawang bertukar kekuningan.
2. Tambahkan 1 liter air dan masukkan kaki ayam tadi.
3. Masak sehingga kuah mendidih atau apabila kaki ayam tadi dah mula pecah-pecah.
4. Masukkan kentang dan lobak merah.
5. Masak sehingga semua bahan empuk.
6. Masukkan sup bunjut dan perasakan sup dengan garam.
7. Apabila sup telah siap tambahkan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

SAMBAL UDANG BERSAMA PETAI

Assalamualaikum...Bulan Puasa ni tekak mulalah rasa nk makan macam-macam. Setiap hari ada sahaja menu yang terasa nak memasaknya. Hari ini kita berkongsi resepi Sambal Udang Bersama Petai. Makan makanan pedas memang membangkitkan selera ditambah pula dengan ulaman petai. Tapi makan tu biarla berpada ye.

SAMBAL UDANG BERSAMA PETAI


















Bahan-bahan :

1/2 kg udang sederhana besar
3 papan petai
2 labu bawang besar dipotong empat
garam
perahan air asam jawa
minyak untuk menumis

Bahan Kisar :
2 labu bawang besar
3 ulas bwang putih
1 inci halia
1 mangkuk kecil cili kering
sedikit belacan


Cara-cara :
1. Panaskan minyak. Tunggu sehingga minyak panas tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan udang dan kacau rata.
3. Masukkan bawang besar yang dibelah empat tadi dan juga petai.
4. Perasakan dengan garam dan masukkan perahan air asam jawa.
5. Tunggu sehingga kuah mendidih dan boleh ditutup api.