IKLAN

Monday, June 29, 2015

JERANAN MODEN

Assalamualaikum...Korang pernah dengar Jeranan?...Haaa...Arisa mula tahu perkataan jeranan ni apabila pertama kali Ibu mertua Arisa masak menu untuk hari pertama berbuka sewaktu baru berkahwin dulu. Rupanya JERANAN = PECAL.Yang Arisa tahu ini adalah makanan orang jawa. Tapi kami bukan orang jawa cuma sangat suka makan jeranan ni.Kalau nak ikut resepi sebenarnya jeranan ni memerlukan sayur-sayur kampung, seperti pucuk ubi, jantung pisang, kacang panjang dan beberapa ulaman yang lain. Tapi yang ini Arisa da modenkan sedikit mengikut citarasa tekak Arisa. Hehe...

JERANAN MODEN


Bahan-bahan :

Sayur kangkung (dicelur)
Tauge (dicelur)
tauhu (digoreng dan dipotong kecil)
tempe (digoreng dan dipotong kecil)
Timun

Kuah Kacang :

Bahan Kisar :

1 mangkuk Cili kering
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai

1 mangkuk kacang tanah (digoreng dan ditumbuk kasar jika suka)
sedikit belacan
1 ketul gula melaka
garam secukup rasa
air asam jawa

Cara-cara untuk memasak kuah kacang :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak.
2. Masukkan masukkan belacan jika suka.
3. Letakkan kacang tanah yang telah dikisar.
4. Setelah sebati, perasakan dengan garam dan masukkan gula melaka untuk mendapatkan rasa kuah kacang yang lazat.
5. Tambahkan sedikit air asam jawa untuk penyedap rasa.
6. Hidangkan bersama sayur-sayuran yang telah dicelur dan digoreng tadi.