IKLAN

Wednesday, June 24, 2015

dari dapur masak Arisa - SAMBAL BILIS GORENG JAWA

Untuk lauk tambahan Arisa menyediakan sambal bilis goreng yang enak ini. Resepi ini diajar oleh bibik ibu saudara suami Arisa sewaktu Arisa baru berkahwin dahulu. Apabila dia melihat Arisa berminat untuk belajar resepi ini terus diajar waktu dia ingin menyediakan juadah ini untuk keluarga kami. Orang baru dalam keluarga suamikan tu yang duk sibukkan diri kat dapur nak belajar masak itu ini untuk suami tersayang. Cewahhh....


SAMBAL BILIS GORENG JAWA



















Bahan-bahan : (goreng dahulu)
segenggam ikan bilis - dibelah dua
3 keping tempe - dipotong kecil
3 keping tauhu - dipotong kecil
1 biji kentang - dipotong kecil
sedikit kacang tanah

Bahan hiris :
2 biji lada merah
2 biji lada hijau
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

2 sudu cili kisar
sedikit suun jika suka
sedikit kicap
garam dan gula secukupnya
minyak masak

Cara-cara :
1. Panaskan minyak tumis cili kering yang telah dikisar sehingga garing.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan hiris. Kacau rata.
4. Masukkan suun, kicap,garam dan gula secukup rasa.Dah siap.

** Jika sambal ini dimasak kering ia lebih tahan lama. Selamat mencuba.

KETAM BERCILI ARISA

Assalamualaikum...Selamat tengahari...Masa berjalan begitu pantas. Diam tak diam hari ni da seminggu kita di dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak. Setiap hari ibu-ibu terutama surirumah pening memikirkan juadah apa yang perlu disediakan untuk berbuka dan bersahur kan. Hari ni Arisa ingin berkongsi juadah berbuka yang dah lama tak disediakan. Walaupun nak memasaknya mudah tetapi nak memakannya perlu banyak masa. Haha...sebab tu lah Arisa jarang memasak menu ni. Tetapi apa salahnya untuk bulan puasa ni kita buat pulak kan. Lagipun selalu sangat menu bertemakan ayam dan ikan sesekali kita tukar makanan laut pulak ye tak. Ok lah membebel panjang-panjang pun buat kering tekak je kan jom kita terus masak.


KETAM BERCILI ARISA


Bahan-bahan :
5 ekor ketam
1 labu bawang besar (hiris)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
gula 
garam

Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit cili kering

Cara-cara :
Tumis bahan kisar hingga naik bau. Setelah tumisan agak garing masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Perasakan dengan gula dan garam. Tambahkan sedikit air jika mahu berkuah. Apabila sos telah mendidih, masukkan ketam dan kacau hingga rata.Masukkan bawang besar yang telah dihiris tadi. Masak dalam 5 minit kemudian boleh ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.