IKLAN

Wednesday, July 01, 2015

SPAGHETTI CARBONARA BERCILI

Assalamualaikum & selamat tengahari...Salam Ramadhan ke-14. Terasa pantas masa berlalu. Sekejap je da separuh bulan kita berpuasa. Dah macam-macam resepi kita kongsi bersama dan dah bermacam-macam resepi kita cuba untuk santapan berbuka bersama keluarga.

Hari ni Arisa bertukar selera ala Itali tapi dah dijadikan mengikut citarasa orang melayu. Haha...tengok je gambar da tau da...Kalo chef Itali tengok resepi ni mau berasap telinga. Memandai je ek ubah resepi. Tapi tak salahkan kalo kita pelbagaikan rupa dan rasa. Sendiri yang nak makan pun... Heee......


SPAGHETTI CARBONARA BERCILI


Bahan-bahan :

1/2 peket spaghetti (rebus dengan minyak zaitun)
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
daging ayam yang dikisar
sosej
crabstick
cendawan butang
cili padi - dicincang
sos prego carbonara
mixed herbs
garam


Cara-cara :

Tumis bawang besar dan bawang putih menggunakan mentega sehingga kekuningan. Masukkan daging ayam kisar, sosej, crabstick dan cendawan butang yang telah dipotong. Kacau sehingga agak masak. Kemudian masukkan sos prego carbonara. Biarkan sehingga sos mendidih. Tambahkan mixed herbs dan garam secukup rasa. Setelah siap boleh dicurahkan sos pada spaghetti yang hendak dihidangkan. Taburkan dengan cili padi. Arisa tidak masukkan cili padi pada awal tumisan kerana bimbang anak-anak makan pedas nanti sakit perut pulak. Bagi penggemar pedas cili padi boleh dimasukkan bersama tumisan bawang tadi menjadikan rasanya lebih menyengat...