IKLAN

Thursday, July 09, 2015

KARI AYAM TANPA SANTAN BERSAMA HOMEMADE NASI IMPIT DAN SAMBAL KACANG



Assalamualaikum... Tinggal lebih kurang lagi seminggu je nak raya. Masing-masing tentu sedang sibuk buat persiapan raya kan. Jadi ibu ni lagila penat pening nak fikir banyak perkara yang nak dibuat. Kalau boleh tu satu rumah nk ditukarnya dengan barang baru. Tapi bagi Arisa persiapan sederhana sahaja. Sesuai dengan budget dan kemampuan sudah asalkan keperluan anak-anak disediakan sebab yang nak rasa beraya ni doranglah yang paling happy bila menyambut syawal nanti. 
So, hidangan Arisa hari ini pun kire-kire hidangan 'pre-raya'la konon. Ada homemade nasi impit, akri ayam tanpa santan dan sambal kacang. Cume satu menu lagi tak ada kuah lodeh. Sebab kami sekeluarga kurang gemar dengan kuah lodeh. Dan kari yang Arisa sediakan ni pun tanpa santan. Bagi yang tak suka makan berlemak bersantan bole cuba ok. Nasi impit pula mang kami suka buat sendri lebih lembut dan sedap.


KARI AYAM TANPA SANTAN BERSAMA HOMEMADE NASI IMPIT 
DAN SAMBAL KACANG 


Bahan untuk 1 bungkus nasi impit :

1 cawan beras (basuh dan toskan)
1 helai plastik 6' x 9'
garam
daun pandan

Cara-cara :

Masukkan beras yang telah bersih ke dalam plastik dan gamkan plastik menggunakan sealer.
Masukkan air dalam periuk dan rendamkan beras tadi sehingga tenggelam.
Tambahkan garam dan daun pandan untuk aroma nasi impit yang lazat.


Bahan-bahan kari ayam :

1 ekor ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong empat
1 batang lobak merah di potong memanjang
2 biji tomato
daun kari
rempah tumis
serbuk kari ikan
serbuk kari daging
garam
perahan air asam jawa
minyak

Bahan Kisar :

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia


Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan masukkan rempah tumis.
2. Setelah itu masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis sehingga keluar bau.
3. Satukan serbuk kari ikan dan serbuk kari daging dengan air sehingga menjadi paste kemudian masukkan ke dalam tumisan tadi. Masak sehingga garing.
4. Selepas itu masukkan kentang dan lobak merah.
5. Setelah kedua bahan hampir empuk masukkan pula ayam. dan tutup periuk sebentar.
6. Setelah ayam empuk masukkan perah air asam jawa dan garam.
7. Apabila kuah mendidih, letakkan tomato dan tutup api.

Bahan untuk sambal kacang :

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
cili kering
belacan
2 batang serai (diambil bahagian bawah sahaja)


Kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
2 batang serai diketuk
gula melaka
garam
perahan air asam jawa

Cara-cara :
Tumiskan serai dan bahan kisar sehingga garing. Masukkan kacang tanah yang telah dihancurkan. Tambahkan perahan air asam jawa dan garam. Apabila kuah mendidih masukkan gula melaka.