IKLAN

Monday, June 22, 2015

Dari Dapur Masak Arisa - ASAM PEDAS AYAM

Assalamualaikum...

Untuk juadah berbuka hari ini resepi yang mudah dan ringkas. Kegemaran kami sekeluarga. Boleh dimakan dengan nasi putih, lempeng atau roti canai segera.

ASAM PEDAS AYAM




Bahan-bahan:

Bahan Kisar :
3 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
cili kering ( secukupnya )
sedikit belacan

1 ekor ayamg dipotong dan dibersihkan
2 batang serai di ketuk
Tomato
Daun Kesum
Perasan air asam jawa
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis


Cara-cara :

1. Panaskan minyak kemudian tumiskan serai dan bahan kisar sehingga garing dan naik bau.
2. Setelah bahan tumisan garing, masukkan ayam yang telah dibersihkan tadi. Apabila air ayam sudahpun keluar tambahkan sedikit air lagi supaya ayam mudah empuk.
3. Setelah ayam empuk, masukkan pula perahan air asam jawa dan perasakan dengan garam.
4. Akhir sekali, masukkan daun kesum untuk penambah rasa dan bau. Lebih banyak daun kesum lebih sedap untuk membangkitkan aroma asam pedas yang lebih lazat. Tunggu sehingga kuah mendidih sekali lagi dan boleh ditambahkan tomato yang telah dibelah dua.
5. Kemudian, boleh ditutup api dapur. Siap dan sedia untuk dihidangkan.






No comments:

Post a Comment