IKLAN

Thursday, June 25, 2015

SAMBAL UDANG BERSAMA PETAI

Assalamualaikum...Bulan Puasa ni tekak mulalah rasa nk makan macam-macam. Setiap hari ada sahaja menu yang terasa nak memasaknya. Hari ini kita berkongsi resepi Sambal Udang Bersama Petai. Makan makanan pedas memang membangkitkan selera ditambah pula dengan ulaman petai. Tapi makan tu biarla berpada ye.

SAMBAL UDANG BERSAMA PETAI


















Bahan-bahan :

1/2 kg udang sederhana besar
3 papan petai
2 labu bawang besar dipotong empat
garam
perahan air asam jawa
minyak untuk menumis

Bahan Kisar :
2 labu bawang besar
3 ulas bwang putih
1 inci halia
1 mangkuk kecil cili kering
sedikit belacan


Cara-cara :
1. Panaskan minyak. Tunggu sehingga minyak panas tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan udang dan kacau rata.
3. Masukkan bawang besar yang dibelah empat tadi dan juga petai.
4. Perasakan dengan garam dan masukkan perahan air asam jawa.
5. Tunggu sehingga kuah mendidih dan boleh ditutup api.




No comments:

Post a Comment