Assalamualaikum...Tercari-cari menu nak masak untuk tengahari.Asam pedas da selalu sangat.Bila tanye bujang sorang ni dia request ayam masak lemak pulak. Bila tengok bahan semua cukup alhamdulillah da bole mula masak.Untuk resepi kali ini Arisa adjust sedikit cili tu gantikan dengan cili hidup.Kecian pulak takut nanti anak-anak kepedasan.
AYAM MASAK LEMAK CILI API
Bahan - bahan :
Bahan kisar
2 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 btg cili hijau hidup
1/2 genggam cili padi
1 ekor ayam sederhana
6 biji kentang
2 btg serai - diketuk
1 ktk kecil santan segera
perahan asam jawa
2 helai daun kunyit
garam
minyak untuk menumis
Cara - cara :
1. Panaskan minyak. Tumiskan serai dan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan kentang dan tunggu sehingga kentang separuh empuk.
3. Kemudian, masukkan ayam dan tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih.
4. Selepas itu, masukkan santan segera dan kacau perlahan.
5. Setelah ayam dan kentang empuk dan kuah telah pecah minyak tambahkan perahan air asam jawa dan garam secukupnya.
6. Akhir sekali, siatkan 2 helai daun kunyit untuk aroma yang lebih menyelerakan. Sedia dimakan dengan nasi panas.
Untuk hidangan tengahari ini Arisa ada tambahan lauk ikan selar goreng dan ulam timun. Ringkas tapi berkhasiat.Kuah lemak selain boleh dimakan bersama nasi putih boleh juga dimakan dengan lempeng atau roti kosong.Bismillah...
No comments:
Post a Comment