IKLAN

Wednesday, June 24, 2015

KETAM BERCILI ARISA

Assalamualaikum...Selamat tengahari...Masa berjalan begitu pantas. Diam tak diam hari ni da seminggu kita di dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak. Setiap hari ibu-ibu terutama surirumah pening memikirkan juadah apa yang perlu disediakan untuk berbuka dan bersahur kan. Hari ni Arisa ingin berkongsi juadah berbuka yang dah lama tak disediakan. Walaupun nak memasaknya mudah tetapi nak memakannya perlu banyak masa. Haha...sebab tu lah Arisa jarang memasak menu ni. Tetapi apa salahnya untuk bulan puasa ni kita buat pulak kan. Lagipun selalu sangat menu bertemakan ayam dan ikan sesekali kita tukar makanan laut pulak ye tak. Ok lah membebel panjang-panjang pun buat kering tekak je kan jom kita terus masak.


KETAM BERCILI ARISA


Bahan-bahan :
5 ekor ketam
1 labu bawang besar (hiris)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
gula 
garam

Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit cili kering

Cara-cara :
Tumis bahan kisar hingga naik bau. Setelah tumisan agak garing masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Perasakan dengan gula dan garam. Tambahkan sedikit air jika mahu berkuah. Apabila sos telah mendidih, masukkan ketam dan kacau hingga rata.Masukkan bawang besar yang telah dihiris tadi. Masak dalam 5 minit kemudian boleh ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment